donem impuls a l'emprenedor!

Ajuts directes a micro i petites empreses industrials amb l'objectiu de mantenir l'ocupació

12/06/2020 08:57

El Departament d’Empresa i Coneixement destina un total de 10.852.000 euros en ajuts directes a micro i petites empreses industrials amb l’objectiu de mantenir l’ocupació. Aquest ajut contribueix de manera directa a una part de les despeses estructurals i fixes que les empreses tenen com a conseqüència de la caiguda de l’activitat per la crisi de la Covid-19.

La convocatòria d’ajuts, que s’ha publicat aquest matí al DOGC, ha sortit inicialment amb 1.152.000 euros però abans de que acabi el termini de presentació de sol·licituds, l’import de 10,8 milions d’euros ja estarà disponible.

A Catalunya actualment hi ha 24.581 empreses industrials amb assalariats i d’aquestes el 92,3% són micro i petites empreses que tenen una major dificultat per accedir al finançament. En molts casos, les línies de liquiditat amb avals públics no arriben a aquesta tipologia d’empresa i per això el Govern ha impulsat un ajut directe orientat al manteniment de l’ocupació definitiva.

Les subvencions estan destinades a fer efectiva la continuïtat de l'activitat de les micro i petites empreses industrials i de serveis a la producció, amb la finalitat de mantenir els treballadors amb contracte indefinit, que han patit pèrdues econòmiques en virtut de la declaració de l’estat d’alarma i a conseqüència dels efectes de la COVID-19.

A qui va dirigit?

Aquests ajuts van dirigits a les micro i petites empreses que formen part de l’àmbit competencial del Departament, manufactureres i de serveis a la producció (codis CNAE 10 a 33), i les de serveis a la producció (codis CNAE 35 a 39).

Requisits

Per poder accedir als ajuts les empreses han de:

• Tenir menys de 49 treballadors;
• Acreditar una reducció en el volum de vendes del 33% o superior en el període de l’1 de març al 30 d’abril del 2020 en relació al mateix període de l’any 2019;
• I comprometre al manteniment dels llocs de treball amb contracte indefinit entre 1 de març i 31 de desembre de 2020.

Import

Es destinaran 1.500 euros per a cada lloc de treball de caràcter indefinit mantingut des de l’1 de març fins el 31 de desembre de 2020 (amb un límit màxim d’ajut per a cada tram de nombre de treballadors).

Criteris per accedir-hi

Aquesta és una línia amb concurrència competitiva: es valoren les peticions en funció de cinc criteris, i sobre ells s’atorga una puntuació que és la que esdevé el valor per tenir dret a l’ajut, en funció del pressupost màxim disponible.

Aquests criteris són:
-       El territorial,
-       Haver presentat o no un ERTO,
-       La facturació de 2019,
-       L’ocupació de 2019,
-       L’afectació sectorial.

Sobre el criteri territorial, es tindrà en compte especialment la situació viscuda a la conca d’Òdena, zona que des del 13 de març fins el dilluns 6 d’abril va estar sotmesa a unes restriccions més estrictes que la resta del país pel que fa a la circulació de mercaderies i persones treballadores; així doncs, obtindran una puntuació major aquelles micro i petites empreses ubicades en els municipis de la zona confinada (Igualada, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, i Òdena), als municipis adjacents (La Pobla i la Torra de Claramunt, Jorba, Castellolí i Sant Martí de Tous), i finalment a la resta d’empreses de qualsevol territori que hagin tingut una afectació com a conseqüència del funcionament anormal d’un proveïdor ubicat a qualsevol dels quatre municipis de la zona de confinament.

També rebran una millor qualificació aquelles companyies que no han presentat cap mesura de regulació d’ocupació, malgrat la situació. Seguidament es tindran en compte les empreses que han aplicat un ERTO però no han tingut el suport estatal pel que fa a l’exoneració de quotes patronals a la Seguretat Social. I, per últim, es contemplaran els casos en què s'hagi presentat un ERTO per causa de força major.

Pel que fa al criteri de facturació de l’empresa i de treballadors, s’estableixen uns escalats d’aquests indicadors en què a menys facturació i menys treballadors, més valoració de la sol•licitud.

Per últim, com que la crisi sanitària no ha afectat per igual als sectors d’activitat econòmica industrial, s’ha establert també un barem en funció del nombre de treballadors afectats per ERTOS en cada sector d’activitat; en concret es té en compte l’afectació relativa d’aquets treballadors en relació al nombre d’afiliats que tenen al règim general de la Seguretat Social.

Termini

      El termini per sol·icitar les subvencions és del 12 de juny a l'1 de juliol de 2020.

Tràmit

https://canalempresa.gencat.cat/ca/integraciodepartamentaltramit/tramit/PerTemes/Subvencions-per-a-micro-i-petites-empreses-del-sector-industrial-i-de-serveis-a-la-produccio-de-Catalunya-afectats-economicament-pel-COVID-19?category=7524cc0e-a82c-11e3-a972-000c29052e2c

Bases

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/8152/1798597.pdf

Veure totes les notícies