donem impuls a l'emprenedor!

[EMPRESES-AUTÒNOMS] Pròrroga de les ajudes fins al 30 de setembre, amb noves exoneracions en les cotitzacions socials

29/06/2020 12:10

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, noves mesures per a empreses i autònoms fins al pròxim 30 de setembre després de l'acord signat entre el Govern i els agents socials i el consens aconseguint amb les associacions d'autònoms. Tant els ERTOS com les mesures d'autònoms han tingut gran impacte durant els mesos de pandèmia, protegint a prop de 5 milions de treballadors.

  • Els autònoms que han estat beneficiaris de la prestació extraordinària també tindran reducció de cotitzacions socials els tres pròxims mesos
  • Es creen noves ajudes específiques per als autònoms de temporada i per a les empreses que hagin de tancar algun centre de treball en cas de rebrot

Noves condicions que regiran els ERTOS amb nous règims d'exempció en el pagament de les cotitzacions socials i un supòsit específic en cas de rebrots.
Les activitats encara greument afectades podrà accedir al cessament ordinari d'activitat si la seva facturació en el tercer trimestre és 75% inferior a la del mateix període de l'any passat.
Els autònoms beneficiaris de la prestació extraordinària no hauran d'abonar les cotitzacions socials per al mes de juliol i tindran una exempció del 50% a l'agost i el 25% al setembre.

Per a les empreses, el Consell de Ministres ha donat llum verda a l'acord entre el Govern i els agents socials per a prorrogar els ERTE fins al 30 de setembre amb noves exoneracions en les cotitzacions socials.

En primer lloc, per a les empreses que encara tinguin problemes per a reiniciar l'activitat en algun dels seus centres de treball, es crea una nova figura: el ERTO de transició. En aquests casos, en els quals tots els treballadors del centre de treball continuen suspesos, les exoneracions seran decreixents. Per a les empreses amb menys de 50 treballadors, l'exoneració serà del 70% al juliol, del 60% a l'agost i del 35% al setembre. En el cas de les empreses amb 50 treballadors o més, les exempcions en les cotitzacions socials seran del 50%, del 40% i del 25% al juliol, agost i setembre, respectivament.

En segon lloc, es prorroguen els ERTO de força major (abans parcial) per a les empreses que reincorporin a part de la seva plantilla, que es van posar en marxa a mitjan maig i que han contribuït al fet que més de 1,4 milions de treballadors que estaven en ERTO per força major s'hagin reincorporat als seus llocs de treball. En aquest sentit, la pròrroga manté l'esperit actual de bonificar més a les empreses pels treballadors activats que als quals es queden suspesos.

Per a les empreses amb menys de 50 treballadors, les exoneracions seran del 60% per als treballadors activats i del 35% per als no activats durant els mesos de juliol, agost i setembre. Per a les empreses amb 50 i més treballadors, les exoneracions seran del 40% per als treballadors activats i del 25% per als no activats durant els tres pròxims mesos.

Els procediments de regulació temporal d'ocupació basats en causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció (ETOP) derivades del Covid-19 iniciats abans i després de l'entrada en vigor del present reial decret llei, sempre que, en aquest últim cas, siguin immediatament consecutius a un ERTO de força major, i fins al 30 de setembre de 2020 es podran acollir a les condicions en matèria d'exoneracions a la cotització dels ERTO per força major.

A més, en l'acord amb els agents socials s'inclou un nou tipus de ERTO per a casos excepcionals en els quals una empresa hagi de tancar el seu centre de treball a conseqüència d'un rebrot de la pandèmia. En aquests casos, que han de ser aprovats per les autoritats laborals, s'estableix una exoneració en les cotitzacions a la Seguretat Social del 80% per als treballadors inactius, del 60% per als actius en el cas de les empreses de menys de 50 empleats, i del 60% per als inactius i del 40% per als actius per a les empreses de més de 50 empleats.

El Govern i els agents socials mantindran la Comissió tripartida creada al maig per a valorar les mesures preses i s'han compromès a incorporar mesures tendents a la creació d'ocupació a través de les quatre taules de diàleg constituïdes amb el president del Govern.

En aquest gràfic, s'inclou un resum de les noves condicions dels ERTO aplicables fins al pròxim 30 de setembre.

 

A més, el Consell de Ministres ha aprovat també la pròrroga a les ajudes per a treballadors autònoms, que també han estat consensuada amb les principals associacions LLIGA, UPTA i UATAE. En aquest sentit, el Govern ha establert noves exoneracions en les cotitzacions socials per als més de 1,4 milions d'autònoms beneficiaris de la prestació extraordinària fins al 30 de juny.

En primer lloc, els beneficiaris de la prestació extraordinària no hauran de pagar les cotitzacions socials del mes de juliol i tindran una exoneració del 50% a l'agost i del 25% al setembre, el que suposarà un estalvi mínim de més de 500 euros per autònom durant els pròxims tres mesos.

Per a aquells l'activitat dels quals encara segueixi molt afectada pels efectes de la pandèmia, podran accedir a la prestació per cessament d'activitat ordinari si la seva facturació en el tercer trimestre és un 75% més baixa que la del mateix període de l'any passat, sempre que els seus rendiments nets en el període no superin la quantia equivalent a 1,75 vegades l'SMI del trimestre. Aquesta possibilitat, que serà compatible amb l'activitat, suposa un benefici econòmic mínim de 930 euros al mes per treballador, ja que suposa una prestació econòmica equivalent al 70% de la base reguladora més l'exoneració de les quotes per contingències comunes.

Per a accedir a aquesta prestació ordinària compatible amb l'activitat, no és necessari esperar que acabi el trimestre. Els treballadors autònoms que estimin que poden ser beneficiaris de la prestació poden sol·licitar-la en qualsevol moment. Posteriorment es realitzarà una verificació del compliment dels requisits. Els autònoms tenen la possibilitat de renunciar a la prestació durant aquests tres mesos si veuen recuperada la seva activitat.

A més, per primera vegada, s'estableixen ajudes específiques al col·lectiu dels autònoms de temporada. En el seu cas, podran accedir a la prestació extraordinària (del 70% de la base reguladora més l'exoneració de les cotitzacions socials) amb efectes des de l'1 de juny fins al 31 d'octubre.

Podran sol·licitar aquestes ajudes els autònoms l'únic treball dels quals al llarg dels últims dos anys s'hagués desenvolupat en el Règim Especial de Treballadors Autònoms o en el Règim Especial de Treballadors de la Mar durant els mesos de març a octubre i hagin romàs en alta en els citats règims com a treballadors autònoms durant almenys cinc mesos a l'any durant aquest període. A més, els seus ingressos en 2020 no podran superar les 1,75 vegades l'SMI (23.275 euros).

En aquest gràfic, s'inclou un resum de com queden les noves ajudes als autònoms fins al 30 de setembre.

 

Enllaços relacionats

Nota premsa Ministeri

Real Decreto-ley 24/2020, de 26 de junio, de medidas sociales de reactivación del empleo y protección del trabajo autónomo y de competitividad del sector industrial

Veure totes les notícies