donem impuls a l'emprenedor!

El Govern reforça els mecanismes per donar màxima protecció als treballadors i evitar la destrucció de l'ocupació en la crisi sanitària

19/03/2020 11:41

El Consell de Ministres ha aprovat un paquet de mesures encaminades a protegir les persones treballadores en un moment excepcional de crisi sanitària, social i econòmica ocasionada per la pandèmia del Covid-19.

Les decisions de l'Executiu estan dirigides a mitigar els efectes econòmics del coronavirus en el mercat laboral de manera que les possibles pèrdues d'ocupació no siguin definitives sinó que suposen un parèntesi en la relació laboral entre les empreses afectades i els treballadors. En aquest període de suspensió, els treballadors no quedaran a la seva sort i comptaran amb prestacions per poder fer front a les seves necessitats.

Suspensions temporals d'ocupació

El Real decret llei aprovat pel Consell de Ministres preveu que s'agilitin els mecanismes i terminis d'autorització dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) o la reducció de la jornada de les persones treballadores per evitar que ningú quedi enrere. També perquè les empreses puguin reprendre la seva activitat normal el més aviat possible, pel que fa les condicions sanitàries ho permetin. Aquests expedients es tramitaran en el termini de cinc dies.

L'Estat es farà càrrec de que els afectats pel ERTE derivats de la crisi del coronavirus percebin prestacions per desocupació tot en el cas que no hagin cotitzat el temps suficient (període de carència) per accedir al subsidi per desocupació.

El període de cobrament de la prestació, mentre duri aquesta situació, no es resta del període de còmput de la prestació per desocupació que acumulin els treballadors, és a dir, es posarà el "comptador a zero" quan acabi aquest moment excepcional. Es considera, per tant, un parèntesi en la prestació d'atur que no afectarà eventuals prestacions futures del cotitzant.

Pròrroga automàtica de prestacions

Cap treballador deixarà de percebre una prestació en cas que no pugui realitzar els tràmits a temps. Es garantirà aquest dret encara que no pugui finalitzar la sol·licitud en termini.

Protecció a qui exerceix les cures

El Govern vetllarà perquè les persones que tenen dependents al seu càrrec, de fins a un segon grau de consanguinitat, puguin organitzar el seu temps de treball de la manera més satisfactòria per a poder atendre les seves obligacions de guarda i cura. S'entén que les persones indicades hauran d'atendre a persones que ho necessitin "per raons d'edat, malaltia o discapacitat". A més, també s'atendrà com a causa excepcional les "decisions adoptades per les autoritats governatives relacionades amb el Covid-19 que impliquin el tancament de centres educatius o de qualsevol altra naturalesa".

En el paquet de mesures aprovades pel Govern es preveu que les persones treballadores puguin reduir fins al 100% la seva jornada o reorganitzar-se per poder afrontar el tancament de col·legis i d'altres centres socials d'atenció. Es poden acollir "les persones treballadores per compte aliè que acreditin deures de cura pel que fa al cònjuge o parella de fet, així com respecte dels familiars per consanguinitat, fins al segon grau de la persona treballadora". També en el cas que, per circumstàncies relacionades amb el Covid-19, la persona que s'hagués encarregat d'aquesta cura o assistència no pogués seguir fent-ho.

La reducció de jornada s'ha de comunicar a l'empresa amb 24 hores d'antelació. És una mesura fonamental per afavorir la conciliació i la coresponsabilitat i s'entendrà com el dret individual de cada un dels cuidadors o cuidadores.

Les modificacions de jornada hauran de sol·licitar-se de manera "justificada, raonable i proporcionada" per acomodar-se a les necessitats d'organització de l'empresa i es limitaran a la durada de el període excepcional.

Teletreball

El Real decret llei aprovat per l'executiu vol contribuir a la possibilitat que les empreses puguin replantejar i adaptar la seva organització. Per adaptar-se de manera flexible a les noves condicions laborals, es flexibilitzarà i facilitarà la possibilitat per que el treballador s'aculli a el teletreball a través d'un sistema d'autoavaluació o checklist que cada empleat podrà omplir individualment.

Les mesures necessàries per implementar el teletreball "seran prioritàries davant de la cessació temporal o reducció de l'activitat".

Les empreses hauran de fer un esforç raonable i proporcionat per adaptar-se a la situació en curs.

Treballadors fixos discontinus

S'amplia la protecció per desocupació a les persones sòcies treballadores de cooperatives quan acreditin que les causes que han ocasionat la suspensió o la reducció de la jornada estiguin relacionades amb el Covid-19.

Els treballadors fixos discontinus i aquells que realitzen treballs fixos i periòdics que es repeteixen en dates certes que hagin vist suspesos els seus contractes de treball davant la situació excepcional d'aquest període també podran acollir-se a la prestació per desocupació.

Font Informació:

Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social

Veure totes les notícies