donem impuls a l'emprenedor!

Una vintena de persones en situació d’atur busquen noves sortides a partir de les idees

19/06/2013 00:00

Una vintena de persones residents a Martorell i en situació d’atur han assistit aquest matí al curs Mentre estàs a l’atur, treballa les idees. L'entrenadora d'emprenedors, Maria Batet, considera que "no n’hi ha prou en enviar currículums i buscar ofertes de treball sinó que hem de generar les nostres pròpies idees convertint-les en projectes d’empresa". El curs el promou el departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament.

Aprendre a trobar una nova feina, la possibilitat de crear un negoci o alternatives al currículum vitae són algunes de les expectatives dels assistents al curs. Batet ha assegurat que "afrontar aquesta situació d’atur com un moment que tenim temps de treballar amb les idees ens ha de servir per a buscar un camí alternatiu i diferent".

Entrenadora d’emprenedors, Batet ha treballat durant més de 20 anys al Viver d’Empresa de Vilafranca del Penedès. Arran de la seva experiència professional i en contacte permanent amb emprenedors diu que "el procés d’emprendre s’aconsegueix ensenyant, s’han de donar pautes a les persones en situació d’atur. Tot això es pot explicar però no n’hi ha prou en dir-ho sinó que cal fer-ho a través d’un entrenament. Volem que la gent sigui competent i això només s’aconsegueix entrenant".

Batet admet que “hi ha persones que no només han perdut la feina sinó també la professió que difícilment tornaran a generar ocupació. Anem cap a una societat cada cop més emprenedora i aquest curs és l’inici de fer coses noves”.

El pes del jo i l’entorn
L’element comú de les persones en situació d’atur és tornar a treballar. Per tenir aquesta oportunitat una pluja d’idees a través de dues opcions: nosaltres mateixos (jo mateix) i l’entorn que ens envolta.

Batet explica que “és bàsic conèixer molt bé què sabem fer, quin talent tenim i veure què demana l’entorn i veure com generem un itinerari diferent”.

El procés és del jo mateix a la idea i fins arribar al projecte.

L’ancoratge, una eina clau
Tot i que les dades apunten que trobar feina avui és més fàcil que fa un any, Batet reconeix que “hi ha molta gent que ha deixat de buscar-ne perquè s'ha desmotivat. Això provoca una por tòxica que ens impedeix avançar i ens buida el futur”.

Les decisions que algú ha pres en la seva vida depèn dels ancoratges a què ens podem aferrar. Batet explica que “hi ha activitats que se’ns donen millor que d’altres i els ancoratges són aquells efectes motivadors que ens determinen la nostra vida”. D’ancoratges n’hi ha de tècnics, generancials, seguretat, desafiament, creativitat, autonomia, servei a una causa i estil de vida.

Durant la sessió, els participants han creat la seva pròpia targeta personal. A més, ha donat eines perquè la gent comenci a entrenar les idees: temes de creativitat, aprendre a organitzar millor les tasques i a tenir petits objectius i a construir la pròpia marca personal.

Batet confessa que “un cop acaba el curs, apareixen idees de negoci i els participants tenen una visió més possibilista del seu futur i amb eines practiques. Tot i que cal subratllar que no són plans d’empresa”.

Aquest curs forma part de les accions formatives que es promouen des del Molí Fariner.

Veure totes les notícies