donem impuls a l'emprenedor!

Presentació del Clúster de Construcció Industrialitzada a l’Ajuntament de Martorell

30/08/2022 10:26

El primer Clúster de Construcció Industrialitzada (CCI) de Catalunya s’ha presentat a l’Ajuntament de Martorell. El Clúster, ja constituït jurídicament i amb seu social al Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner, posa en marxa la seva activitat.

Els representants del CCI, Ignasi Pérez de BIM Academy, Pere Armora i Jorge Cuevas d’Aykos Healthcare, han presentat el seu projecte a l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, amb la presència de la regidora de Promoció Econòmica, Rosa Cadenas, i la cap tècnic del Centre de Promoció Econòmica, Carme Moles.

El projecte de CCI neix el 2020, en plena pandèmia COVID, per industrialitzar la planta de Nissan, que va anunciar la seva marxa. La Cambra de Barcelona va demanar propostes de mobilitat per cobrir la zona industrial.

Després de l’estiu 2020, es presenten els Fons New Generation i la Cambra de Barcelona demana projectes per accedir a aquests ajuts, que aporten valor al país. El col·lectiu fa una proposta d’associació per a la construcció industrialitzada, en base a la industrialització, digitalització i sostenibilitat. En ser un sector considerat de poc valor afegit, té un gran recorregut per millorar i posicionar-se com a nou sector al país. Posteriorment, es presenta el projecte a la Generalitat.

Un dels motius pel qual els socis tracen aquest projecte és la necessitat de canalitzar les necessitats del sector a Catalunya, després de parlar amb els clústers i associacions que promouen la industrialització i l’edificació de futur. Així doncs, es crea el Clúster de Catalunya: Clúster Sectorial de la Construcció Industrialitzada de Catalunya amb el suport de la Cambra de Barcelona i Clústers de Catalunya.

El Clúster suma al projecte més de 40 empreses diverses, com constructores, despatxos, arquitectura i enginyeria, proveïdors de components per a la construcció (tradicional i industrialitzada), centres de recerca i innovació (ITEC, LEITAT, EURECAT), instal·ladores, empreses de construcció industrialitzada (tant de fusta, com d’acer o formigó).

El 5 de maig, se signa la constitució de l’associació a la Cambra de Barcelona que serà la base jurídica del Clúster. Les empreses fundadores, són: Aykos Healthcare SL, Jorge Cuevas Arquitectos, Consultores asociados SL, BIM Academy, Elecnor, Pich Aguilera arquitectes, Construccions Rubau, ITEC i Smartliving.

La base del Clúster s’instal·la a Martorell pel suport incondicional des del primer dia, per ser un municipi industrial i proactiu, i per poder comptar amb un centre logístic de Catalunya amb bones infraestructures. També per la coordinació amb projectes interns del municipi, com ara el TTT Martorell Urban Lab, i per la col·laboració amb universitats i el teixit industrial i de formació del municipi.

Al setembre, es preveu la presentació del web, el logo i l’inici de la promoció per guanyar associats i disposar d’uns fons mínims per començar a actuar proactivament al sector i aportar solucions a problemes existents al sector de la construcció industrialitzada.

 

 

El CCI vol ser un referent i punt de trobada del sector i tots els actors que hi participin; és important la cadena de subministrament necessària per al canvi de la construcció i definir la Construcció 4.0 (industrialitzada).

Els quatre vectors definitoris del CCI son: Industrialització (de la construcció i tots els seus processos). Digitalització (sensorització d’edificis), per a la monitorització i a través de IA, poder gestionar i millorar l’eficiència dels edificis. Sostenibilitat (consum energètic, noves tecnologies, compliment de normatives d’eficiència, economia circular, mobilitat d’edificis, etc . . .). Formació: treball per a definir nous oficis i reciclar professionals i orientar-ne de nous. Incorporació de la dona al sector (treball en fàbriques).

Un factor addicional, és esdevenir un país líder en la industrialització de la construcció, com a nou sector d’exportació d’alt valor afegit.

Veure totes les notícies